Ontstaan van de foto

Uitgangspunt voor de foto hiernaast was de “blokrasp”, die veel mensen in huis hebben. Ik wilde deze fotograferen in een vorm van een surrealistische manier. Al zoekend op internet kwam ik bij bol.com het speelgoed tegen van Bruder. Vervolgens was de combinatie gelegd in mijn hoofd. Het enige dat dan nog rest is de opstelling maken, Een lichtopstelling maken (voor mij was dat de indruk van een zonnige dag) en dan de foto maken.

fotografie

Een andere mogelijkheid is dat je een bepaald concept in je hoofd hebt en vervolgens naar onderwerpen of situaties opzoek gaat die daaraan voldoen. Dat is voor mij de methode bij straatfotografie. Natuurlijk kun je ook bij dit soort genre van fotografie op stap gaan en hopen dat je iets ziet. Het zal echter meer opleveren en uiteindelijk betere foto’s opleveren wanneer je met een vooraf bedacht plan op stap gaat. Voor wat betreft straatfotografie zijn er voldoende uitgangspunten, denk hierbij aan: De mobiele telefoon in het straatbeeld, mensen bepakt en bezakt met boodschappen, personen en hun hond of personen in aparte kleding enzovoorts.

Poortwachters

Deze werkwijze is uiteraard ook van toepassing op het gebied van landschapsfotografie, modelfotografie, architectuurfotografie en ga zo maar door.

Een van de opdrachten die ik deelnemers geef aan mijn cursus “Fotografie voor gevorderden” is om minstens 2x op stap te gaan om te fotograferen echter zonder camera. Het doel is dan om rustig te tijd te nemen om naar situaties en onderwerpen te zoeken zonder de stress voor het maken van een foto. Wel het maken van notities komt aan bod; “wat, wanneer, waar en hoe”.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op.