Fotograferen oftewel fotografie begint heel vaak met pre-visualisatie. Wat bedoel ik met de term pre-visualisatie?
Met pre-visualisatie bedoel ik de gedachtengang die je als fotograaf hebt voordat je een bepaalde foto gaat maken. Natuurlijk zijn er heel veel fotografen die op enig moment het idee krijgen om te gaan fotograferen, vervolgens de camera of de cameratas pakken en erop uitgaan in de hoop iets te zien of tegen te komen dat de moeite waard is om te fotograferen. Het kan uiteraard goed uitpakken, verrassend zijn en ontspannend. Maar kan ook tegenvallen of toevalligheden opleveren die geen samenhang hebben.
Ontstaan van de foto
Bij mij ontstaan foto’s heel vaak in eerste instantie in mijn hoofd. Op basis van een voorwerp of situatie ontstaat een beeld in mijn hoofd van een foto of serie foto’s die dan uiteindelijk tot het definitieve beeld leid.
Uitgangspunt voor de foto hiernaast was de “blokrasp”, die veel mensen in huis hebben. Ik wilde deze fotograferen in een vorm van een surrealistische manier. Al zoekend op internet kwam ik bij bol.com het speelgoed tegen van Bruder. Vervolgens was de combinatie gelegd in mijn hoofd. Het enige dat dan nog rest is de opstelling maken, Een lichtopstelling maken (voor mij was dat de indruk van een zonnige dag) en dan de foto maken.
Een andere mogelijkheid is dat je een bepaald concept in je hoofd hebt en vervolgens naar onderwerpen of situaties opzoek gaat die daaraan voldoen. Dat is voor mij de methode bij straatfotografie. Natuurlijk kun je ook bij dit soort genre van fotografie op stap gaan en hopen dat je iets ziet. Het zal echter meer opleveren en uiteindelijk betere foto’s opleveren wanneer je met een vooraf bedacht plan op stap gaat. Voor wat betreft straatfotografie zijn er voldoende uitgangspunten, denk hierbij aan: De mobiele telefoon in het straatbeeld, mensen bepakt en bezakt met boodschappen, personen en hun hond of personen in aparte kleding enzovoorts.
Op deze wijze is voor mij de serie “Poortwachters” ontstaan. Deze poortwachters zijn personen (meestal mannen) die je in iedere winkelstraat naast de ingang van winkels “op wacht” ziet staan totdat de partner klaar is met winkelen.
Poortwachters
Deze werkwijze is uiteraard ook van toepassing op het gebied van landschapsfotografie, modelfotografie, architectuurfotografie en ga zo maar door.
Een van de opdrachten die ik deelnemers geef aan mijn cursus “Fotografie voor gevorderden” is om minstens 2x op stap te gaan om te fotograferen echter zonder camera. Het doel is dan om rustig te tijd te nemen om naar situaties en onderwerpen te zoeken zonder de stress voor het maken van een foto. Wel het maken van notities komt aan bod; “wat, wanneer, waar en hoe”.
Kwaliteit en succes ontstaan wanneer kennis en voorbereiding elkaar ontmoeten!
Meer weten? Neem gerust contact met mij op.